Rukomet je sport broj 1 u Živinicama

Rukometni sport u Živinicama ima dugu tradiciju. Prve tragove nastanka ovog sporta u gradu  pod planinom Konjuh hroničari bilježe sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća, kada su srednjoškolci iz Živinica, nakon završetka školovanja u Tuzli, nastavili baviti se rukometom u svom gradu. Prvo se igrao veliki rukomet, kraj Slavenovog nogometnog stadiona, a potom 1957.godine se pri DTV Partizan formira sekcija za ljubitelje rukometa.

historija
historija1

Na nivou okolnih  srezova  bila je formirana zonska liga, u kojoj se takmičila sekcija DTV Partizan. Osim živiničkih rukemetaša u Partizanu su povremeno igrali i vojnici koji su služili vojsku na obližnjem aerodromu Dubrave.

Sadašnji RK Konjuh formiran je 25.02.1972.godine, zahvaljujući ponajviše preduzeću Konjuh. Osnivačka Skupština održana je u tadašnjem Domu kulture / sada poslovni prostor Omege /,  izabrana su sva potrebna tijela i organi potrebni za normalno funkcionisanje Kluba.

172048_496060355865_7126762_o
historija2

RK Konjuh takmičio se u Republičkoj ligi, a dvije sezone bio je član Druge lige (istok) bivše zajedničke države. Svoje utakmice Konjuh je jedno vrijeme igrao na poligonu Prve osnovne škole, sve dok izgradnjom Srednjoškolskog centra 1977.godine, nije prešao na novi sportski poligon, stjecište mnogih velikih utakmica i teren na koji su dolazili da igraju revijalne mečeve mnoge prvoligaške ekipe SFRJ, među kojima i evropski klupski prvak banjalučki Borac /28.05.1984.god.). Osim muške ekipe u sastavu RK Konjuh bila je i ženska ekipa, ali se poslije odvojila u zaseban sportski kolektiv, koji danas takođe postiže vrlo dobre rezultate u Premijer ligi BiH.

Od svog osnivanja Konjuh nikada nije prestajao sa radom, pa ni tokom proteklog rata u BiH. Zahvaljujući većem broju sportskih entuzijasta, koji su radili s najmlađim kategorijama, Klub je uvijek raspolagao s dovoljnim brojem kvalitetnih rukometaša, poniklih u vlastitim redovima. Posljednjih godina, posebno izgradnjom Gradske dvorane u Živinicama 2005.godine, RK Konjuh postiže sve bolje rezultate, tako da je to danas jedan od vodećih klubova u BiH.U sezoni 2007/08.god Konjuh je osvojio dvije titule viceprvaka: igrao je u finalu Kupa BiH, a u prvenstvu Premijer lige BiH osvojio je takođe drugo mejsto.

Dvije sezone zaredom Konjuh je igrao u Chalange kupu, da bi u sezoni 2006/07. godine dospio do četvrtfinala ovog velikog evropskog klupskog takmičenja.

547592_10150629672400866_26201484_n